Musea
Afdrukken

Bezoek ook het viertal musea!

Hoorn is een historische stad met een divers aanbod aan musea. Maar liefst vier uiteenlopende musea zijn gevestigd op loopafstand.

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik
Beleef de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. Reis mee met locomotief Bello of een van de andere historische locomotieven. De gerestaureerde stoomtrams rijden op de lokaalspoorweg tussen Hoorn en Medemblik uit 1887, waar de oorspronkelijke stations nog bestaan. In de tram maak je de Spannendste Tijdreis door een echt authentiek stukje Holland. Aansluitend vaart een museumschip over het IJsselmeer naar Enkhuizen. Ontdek het kolenvuur in de locomotief, verkleed je als een reiziger van 100 jaar geleden of help de arbeider met de goederen en koffers.

Voor meer informatie, klik hier.

stoomtram1stoomtram3

 

Het Museum van de Twintigste Eeuw
Gevestigd op het Oostereiland, in de voormalige gevangenis van Hoorn, maakt het museum het mogelijk een reis door de tijd te maken. De honderden voorwerpen en vele stijlkamers in het Museum van de Twintigste Eeuw maken duidelijk dat juist in deze eeuw zeer veel is gebeurd. Nooit eerder veranderde er in honderd jaar  zoveel. Interessant voor jong en oud.

Voor meer informatie klik hier 

altalt

Het Westfries Museum
Dit is het museum van de Gouden Eeuw. Gehuisvest in één van mooiste monumenten van Hoorn. Makkelijk te herkennen aan de rijk versierde voorgevel. Zo imposant als het gebouw van buiten is, zo intiem is het binnen. U kunt er heerlijk dwalen, er is een enorme hoeveelheid voorwerpen te zien op het gebied van bijvoorbeeld de geschiedenis van de stad Hoorn, de kunstnijverheid, de schutterij, de Verenigde Oostindische Compagnie, de handel en archeologie. Ieder van de 27 zalen heeft z’n eigen sfeer, waar de rijke geschiedenis van West-Friesland u tegemoet glanst. Het museum organiseert jaarlijks verschillende exposities, waarin telkens een verassende verbinding tussen heden en verleden de rode draad is. Ook biedt het museum speciale bezoekarrangementen aan.

Klik voor alle informatie over collectie, tentoonstellingen en speciale arrangementen hier

altalt

 

Zuiderzeemuseum te Enkhuizen
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalig Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum in Enkhuizen staan authentieke panden. Bezoekers kunnen er een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum kan de bezoeker kennis maken met kunst, cultuur en het erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. De cultuurhistorische collectie van het museum brengt een verbinding tot stand met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Voor meer informatie en voor de openingstijden, klik hier.
 
zuiderzeemuseum1zuiderzeemuseum3

 

 
Hosting & Design door: GraphicGenie