Bezienswaardigheden Afdrukken

Genoeg te bekijken in Hoorn!

Hoorn bezit vele bezienswaardigheden. Veel historische gebouwen zijn de moeite waard om een kijkje te nemen.

Oostereiland
Het Toeristisch Informatie Punt is gevestigd op het Oostereiland dat een voormalig gevangeniseiland was. Het eiland is totaal gerenoveerd en dient nu als toeristische trekpleister. Naast het Toeristisch Informatie Punt vindt u er onder andere het Museum van de Twintigste Eeuw, brasserie Oostereiland, Cinema Oostereiland en een budgethotel.

oostereiland

 

 

Oosterpoort
De Oosterpoort diende vroeger als het entree van de stad, en is de enige van de 5 overgebleven stadspoorten. De Oosterpoort dateert uit 1578, in 1601 werd er een huisje bijgebouwd dat nog steeds bewoond wordt. De houten brug is onlangs vervangen voor een stenen muur en dient nu alleen nog als voetganger en fietsbrug.

alt

 

 

Mariatoren

De Mariatoren is gebouwd in 1508 en diende als verdedigingstoren in laatgotische stijl. Langs de voormalige stadswal is nog aan beide zijden te zien dat de toren onderdeel was van de stadsomwalling. De toren dankt zijn naam aan het Mariaklooster, dat meebetaalde aan de verdediging van de stad.

alt

 

 

De Hoofdtoren
De Hoofdtoren is een van de laatste verdedigingswerken in het Noord-Hollandse Hoorn die bewaard zijn gebleven. De toren is vernoemd naar het Houten Hoofd, die reeds in 1464 gebouwd is, en ontleent ook de naam aan deze steiger voor handelsschepen. Tegenwoordig is er in de toren een restaurant gevestigd met een mooi uitzicht op het IJsselmeer.

 foto Hoofdtoren

 

 

De Jongens van Bontekoe
Drie jongens staan afgebeeld als bronzen standbeelden aan het Houten Hoofd. Dit zijn de Scheepsjongens van Bontekoe, de hoofdrolspelers uit het gelijknamige boek van Johan Fabricius. Hij schreef het avontuurlijke verhaal van de reis van Bontekoe naar Indië die deze ondernam van 1618 tot 1625.

Jongens-van-Bontekoe2

 

 

De Roode Steen
De Roode Steen is het middenpunt van de stad. De Roode Steen dankt zijn naam aan het rood van bloed. Vroeger werden vonnissen voltrokken op het plein waarbij ledematen werden afgehakt. De rode steen op het plein is een replica, de echte steen kunt u bezichtigen in het Westfries Museum, gevestigd aan de Roode Steen.

alt

 

 

J.P. Coen
Midden op het plein naast de replica van de Roode Steen ziet u een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen (1587-1629). J.P. Coen was een Nederlandse koopman en gouverneur-generaal van de V.O.C. Coen was niet erg geliefd door zijn methode van werken, hij wilde een handelsmonopolie bereiken en gebuikte desnoods geweld om dit daadwerkelijk te bereiken.

alt

 

 

De Waag
De Waag is een gebouw dat, net als vele andere gebouwen in Hoorn, stamt uit de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. In die tijd groeide Hoorn uit tot een welvarende stad. Zo’n twee keer per week werd er een markt gehouden waar boeren uit de omgeving hun waren verhandelden. Omdat veel handel in die tijd gebeurde op basis van ruilen, was het van belang dat men ergens zijn goederen kon laten wegen, zonder dat er mee gesmokkeld zou worden. De Hoornse Waag zoals wij die vandaag kennen is gebouwd in 1609 in opdracht van Hendrick de Keyzer. Op de luiken binnen aan de muur zijn nog teksten te lezen van wat zoals gewogen werd. Uit de teksten op te maken waren dat vooral kazen en dieren.

alt

 

 

Boterhal
Het voormalige Westfries Gasthuis werd gebouwd 1563 en is een voorbeeld van de vroegrenaissance bouwstijl in de Noordelijke Nederlanden. Centraal in de gevel staat een beeld van Johannes de Doper. Het gebouw is tot 1840 in gebruik geweest als ziekenhuis. De naam "Boterhal" komt doordat men in 1922 het gebouw gebruikte als overdekte botermarkt. 

alt

 

 

Oosterkerk
De op één na oudste kerk van Hoorn stamt uit 1519 en is gelegen vlakbij het havengebied. Van oudsher is het een kerk voor vissers en schippers. Kijkt u mee, zelfs het windhaantje is een scheepje 
Iedere zondag is er een kerkdienst om 09.30 uur.

alt
 
 

 

  

 
Hosting & Design door: GraphicGenie