Oostereiland Afdrukken

Van gevangenis naar TIP, museum, cinema,

hotel en woningen.

alt

Geschiedenis
De oorsprong van het Oostereiland ligt tussen 1662 en 1665, toen werd het Oostereiland gebouwd als uitbreiding van de havencapaciteit voor het alsmaar groeiende Hoorn. Er stonden toen pakhuizen en woonhuizen op voor de koopman Schuyt, wat het adres van het Toeristisch Informatie Punt kan verklaren, Schuijteskade 1.

Door de jaren heen heeft het Oostereiland diverse functies en bewoners gehad . Naast pakhuis en woning is het eiland gebruikt als werkplaats voor de scheepvaart, zijn er bedelaarshuizen op gezet, was het een gevangenis, werden er staatsgevaarlijke Nederlansers ondergebracht, was het een vreemdelingenhuis en als laatste een huis voor de uitgeprocedeerde azielzoekers. Op 15 december 2002 verliet de laatste azielzoeker het eiland en heeft de gemeente Hoorn het gekocht.

alt

Oostereiland tegenwoordig
Sinds 30 oktober 2007 is de gemeente Hoorn de nieuwe eigenaar. De inwoners van Hoorn hebben meegedacht over de nieuwe bestemmingen. Het eiland wordt een combinatie van cultuur, wonen, werken en toerisme. De nieuwe ondernemingen van Oostereiland zijn: het Toeristisch Informatie Punt, het Museum van de Twintigste eeuw, Cinema Oostereiland (3 zalen), Het Ontwerpcentrum waar diverse design-gerelateerde bedrijven samenwerken en er is ruimte voor een hotel met filmhuis- en museumcafé. Daarnaast  zijn er 25 koopwoningen gerealiseerd.

Het is niet mogelijk om te parkeren op het Oostereiland. U kunt uw auto het beste parkeren op het Visserseiland of op de Nieuwe Wal. 

alt


Museum van de Twintigste eeuw
In de voormalige gevangenis in Hoorn is het Museum van de Twintigste Eeuw gevestigd. In 1994 opende het museum in twee oude kaaspakhuizen in de binnenstad van Hoorn, maar nu heeft het bijna tweemaal zo veel expositieruimte op het Oostereiland. 

De honderden voorwerpen en vele stijlkamers in het Museum van de Twintigste Eeuw maken duidelijk dat juist in deze eeuw zeer veel is gebeurd. Nooit eerder veranderde er in honderd jaar zoveel. Juist daarom is de periode 1900 tot heden zo interessant! Voor jong en oud. 

Het museum is 7 dagen per week geopend. Op maandag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur, zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur.
Voor meer informatie kunt u op het logo klikken of 0229-214001 bellen. 

altalt  

 

 

 
Hosting & Design door: GraphicGenie